VOLIŠ LI ME?

Život koji smo sanjali nije se ostvario. Umjesto bračne idile koju smo planirali nakon prvotne zaljubljenosti susreli smo svoju osobnu bol od koje ne možemo pobjeći. Možemo li je nadvladati? I što nas čeka iza toga? Ljubav ili…?

Ovo su neke od tema koje otvara komedija »Voliš li me?«, oživljena fantazija dvadesetogodišnjeg perioda jednoga života koji su dvoje ljudi odlučili dijeliti u ulogama ljubavnika, životnih suputnika, iskrenih prijatelja, roditelja, pa čak i žestokih suparnika te naposljetku iskonskih ljudskih bića. Sve što jedna »ljubavna« veza može podnijeti pred očima gledatelja će se i dogoditi.

Mizanscena je jednostavna. Dvoje glumaca, stol i stolice, te bezbroj fiktivnih predmeta koji ne postoje samo u mašti već i u zbilji.

AUTORSKI TIM

Ispred scene:
JANEZ VAJEVEC u ulozi redatelja
ANDREJ VAJEVEC u ulozi dramaturga

Na sceni:
VESNA TOMINAC MATAČIĆ u ulozi Ane
ŽIGA ČAMERNIK u ulozi Janeza

Glazba: ZVONIMIR DUSPER
Dizajn svjetla: SAŠA FISTRIĆ

Ženski kostim: ETNA MAAR
Fotografija: A. SAŠKA MUTIĆ
Grafički Dizajn: MILJENKA MATIĆ
Video: KOSTA IPSA
Produkcija: Zagrebački glumački atelje u suradnji s Teatrom Exit
Umjetnički ravnatelj Teatra Exit: Matko Raguž
Za ZGA: Vesna Tominac Matačić
PRAIZVEDBA 8. studenoga, 2018.
STUDIO TEATRA EXIT, Gundulićeva 37

Dramski pedagog, dramaturg, koautor projekta

Diplomirao filozofiju/sociologiju 1978.
Magistrirao na temu Odnos Stanislavski-Brecht 1982. godine.
Od 1984. zaposlen na RTV Slovenija.
Urednik dramskog programa od 1996. do 2014.
Od 2014. voditelj dramaturškog odsjeka RTV Slovenije.
1978./1979. u SAD-u studira Method Acting po Lee Strasbergu u L.A.-ju (pedagozi Dominique DeFazio, Hedy Sontag, Marc Marno, Geraldine Barron),
Od 1983. počinje s pedagoškim radom u Studiju u Ljubljani.

1999. igra ulogu Doktora Dorna u Galebu, Čehova, u Slovenskom mladinskom gledališču.
1984. igra ulogu Maria u TV filmu Ludwigani.

Za dječji program RTV Slovenija napisao više scenarija:
Kjer so lutke doma, Ukradeni poljub, Zlata ribica.
Za dramski program: Dan kot vsak dan, Ludwigana, dramsku seriju za radio:
Ulica hrepenenja (6×50.min.).

Od 1983. godine s bratom Janezom aktivno vodi glumački studio koji radi po Method Actingu Leea Strasberga u Ljubljani. Kao glumački pedagozi vode kontinuirane radionice u Bosljivoj Loki, Zagrebu, Beogradu, Goriziji i Grožnjanu. O njihovom snažnom pedagoškom utjecaju svjedoče mnogi istaknuti glumci i kazališni profesionalci u Sloveniji, Hrvatskoj, Italiji i Srbiji.

Voliš li me?

Voliš li me? je glumački projekt. Mi glumci znalački smo preuzeli odgovornost za nastanak dramskog teksta, za mizanscenu i glumačku izvedbu. Ovaj je projekt dugo vremena kao ideja bio prisutan među nama koji se već godinama sastajemo na vježbama Zagrebačkog glumačkog studija i Glumačkog studija braće Vajevec iz Ljubljane, sve dok ovoga ljeta nije pala konačna odluka da ga realiziramo.
Kao temu predstave, koja je već bila sugerirana zrelošću i pojavnošću glumačkog para, odabrali smo ljubav. Tkamo njihovu ljubavnu priču koja se pred nama kronološki odvija kroz dvadeset godina: od samih ljubavnih začetaka i projekcija, preko vjenčanja, rođenja sina, sve do rastave. I naravno, u trenutku kada se pojave problemi koji rastavom ne prestaju – ako ni zbog čega drugoga onda zbog sina, i podjela imovine nam je zadnje na pameti – drugim riječima, kada ljubav među njima još nije sasvim umrla ili je na tom putu, bol je još veća.
Pisanje teksta omogućila nam je metoda dramske igre koju njegujemo u oba studija, a koja glumca osposobljava za djelotvornost i dramatičnost na sceni, pri čemu se razvija osjećaj za scenski tok – osjećaj za scenu. Djelotvornost i osjećaj za scenu bitne su sastavnice dramskoga teksta. Počeli smo s improvizacijama – Vesna i Žiga uvijek su improvizirali u zacrtanim okvirima i na zadanu temu. Potom smo aktivnom analizom odabrali ono što je bilo primjenjivo u sceni koju smo upravo stvarali, a to je bilo samo ono što je zaživjelo tijekom improvizacije. A da bi to isto zaživjelo, glumački par se morao – kako mi znamo reći – prepustiti kreativnom procesu. To je važno jer se samo uslijed kreativnog procesa u glumcu pokreće ono što je francuski glumac Talma nazvao „vanrednom inteligencijom“ i obično nadilazi inteligenciju koju glumac koristi u svakodnevnom životu, zato što je riječ o izražavanju slobode i „neuobičajenom senzibilitetu“ koji je također veći od onog svakodnevnog, iz istog razloga. Vanredna inteligencija i neuobičajen senzibilitet glumcu omogućuju da iz njega izviru prave riječi potkrijepljene pravim iskustvom. I samo to je važno. Dakle – ono što glumački par nije odigrao u kreativnom procesu, a priori je otpalo. Tako se tekst krenuo polako formirati i rasti sve dok se na kraju nije zgusnuo u oblik prikladan za izvedbu – za predstavu.
Već za nastanka teksta polako nam je postajalo jasno da će se, unatoč našim namjerama, na kraju roditi komedija. Čini se kao da smo od Čehovljeve dramatičnosti nadalje na neki način osuđeni na komediju – naravno, u teatru koji još uvijek inzistira na karakterima i dramskoj strukturi. Do komičnosti dolazi jednostavno zato što ego – čovjekov svakodnevni stav – sebe shvaća preozbiljno, zapravo isključivo ozbiljno, i upravo zato ne može izbjeći komičnost (ali ni bol – sic!). To nam je potvrdila i gluma oboje glumaca. I zadnje, ali ne i najmanje važno: u Svršetku igre, Beckett na jednom mjestu kaže da je najsmješnija ljudska nesreća. Neka ovo bude i mig gledateljima.
Dakle – iako se čini da je u ovom našem eksperimentu riječ o preživjeloj kazališnoj formi, smatramo da ista još uvijek može biti tematski suvremena, pa čak i aktualna. Ipak je ljubav, kao što znamo reći, vječna.

Andrej Vajevec

Dramski pedagog, redatelj, koautor projekta

Diplomirao 1971. na AGRFTV u Ljubljani i stekao zvanje glumca,
Dobitnik je Studentske Prešernove nagrade,
Igra u Mestnom gledališču ljubljanskom: 1970./71.,

1970. godine na preporuku i poziv  Elie Kazana u New Yorku pristupa Institutu Lee Strasberga i ondje studira od 1970. do 1979. godina s Domenic De Fazio, Geraldine Barron, Ed Mitchel, Ben Piazza, Al Morgenson, i 3 semestra s Lee Strasbergom osobno u njegovoj majstorskoj radionici. Također studira s Domenicom De Faziom  za vrijeme njegovog boravka  u Parizu 1981. De Fazio je dolazio i u studio u Goriziji (Italia) i Ljubljani kojeg vode braća Vajevec.
Po povratku iz SAD-a postaje članom Ljubljanske drame od 1980.-1982.
Kao glumac, osim kazališnog iskustva ostvario je mnoštvo uloga na televiziji
(Dan kot vsak dan, Jaz sem njena mama, Poletja je konec, serija Zlata ribica, itd)
i filmu (Pope must die, Peta zaseda, Deseta zapoved, Instalacija ljubezni, Gypsy Eyes, Fatal sky, itd)
Od 1982. postaje slobodni umjetnik i posvećuje se pedagoškom radu u studiju kojeg aktivno sve do danas vodi s bratom Andrejem u Ljubljani i Bosljivoj Loki i odgaja generacije glumaca i kazališnih profesionalaca prema glumačkoj metodi Leea Strasberga kako u Sloveniji, tako i u Hrvatskoj, Italiji i Srbiji. Osim radionica koje su vodili u Goriziji i Beogradu, također vode sve do danas redovite i dugogodišnje radionice u Zagrebu i Grožnjanu.
O značaju i utjecaju njihove glumačke pedagogije svjedoče mnogi istaknuti glumci i kazališni profesionalci.

Više o studiju Vajevec pročitajte ovdje

U IME LJUBAVI PREMA GLUMAČKOM POZIVU

Rijetki su glumci kojima je uz vještinu izražavanja emocija na sceni dana i ona druga – verbalnog izražavanja na zadanu temu, pogotovo ako je tema vlastiti kreativni proces na sceni.
Jer kao što kaže Stanislavski: „… teško je govoriti i pisati ‘jednostavno’ o složenom stvaralačkom procesu. Riječi su suviše konkretne i grube da bi izrazile neprimjetne, podsvjesne osjećaje.” (Rad glumca na sebi I, 1954.)
Kako je naš autorski tim složen od samih glumaca, taj nezahvalni zadatak da napiše ovaj tekst dopao je producenticu predstave, ujedno jedinu ženu u tom glumačkom kvartetu, unatoč pomanjkanju spomenute vještine izražavanja. No, stvar uvelike olakšava činjenica da se nalazimo u teatru koji u prvi plan postavlja upravo glumca i njegovo stvaralaštvo, u Studiju Teatra Exit. Stoga hvala Matku koji nam je širom otvorio „ulaz u Exit” jer ne možemo ni zamisliti bolje mjesto za realizaciju ovog našeg suludog eksperimenta. Jer što je drugo nego ludost odvažiti se stati na scenu bez redatelja i bez pisca, a sve u ovim tzv. „nesigurnim vremenima”, oslonjen isključivo na vlastitu glumačku imaginaciju i osjećaj za scenu. Otišli smo i dalje te se odrekli i rekvizite, dekora, pa čak i kostima. Ionako preskromni uvjeti naše nezavisne produkcije tako su dobili svoj puni smisao.

Moju nakanu da kažem nešto jednostavno dodatno otežava delikatnost odabrane teme s kojom smo se uhvatili ukoštac na ovoj predstavi. Tema čija aktualnost ne jenjava još od postanka svijeta, pojam kojeg poznajemo svi ali ne možemo prestati tragati za njegovim idealom, ideja o kojoj je najviše pisanih tragova uopće i, naposljetku, najčešći motiv u cjelokupnoj povijesti umjetnosti – ljubav.

No, činjenica da svatko od nas ima vlastito iskustvo ljubavi, bilo u njezinom idealnom obliku ili u praznini njezinog nedostajanja, lišava me suvišne zadrške da nešto o njoj i kažem. Uostalom, nema toga što ljubav ne bi mogla podnijeti pa makar to bila i nemuštost govora o njoj.
Junaci naše predstave, dakle, rođeni su iz organskoga izvora, iskustva samih glumaca i njihovih proživljenih emocija neograničenog raspona u koji, dakako, spada i ljubav sama. No ljubav rijetko susrećemo u njezinom čistom obliku, a mnogo češće obojanu drugim emocijama poput slike u akvarelu nejasnih obrisa.

Iz istog izvora pojavilo se i najnevinije pitanje na svijetu: „Voliš li me?” Pitanje koje smo barem jednom, barem nekome u svome životu postavili ili nam je bilo postavljeno. Mogao je to biti bilo tko: majka, dijete, otac, brat, sestra, prijatelj, ljubavnik, ljubavnica, ili tek usputni životni suputnik. Ali jesmo li spremni zagrebati malo dublje ispod površine ove nevine jednostavnosti, možemo li isto pitanje postaviti i sebi? Možemo li istinski otvoriti srce i pogledati svojoj biti u oči? Žiga i ja smo to ovim projektom pokušali, a Andrej i Janez su nam svojim nepreglednim pedagoškim iskustvom i mudrošću, nesebično i s ljubavlju osvjetljavali put kroz proces. I na tom putu susreli smo se s vlastitim odrazom u ogledalu koji je, začudo, bio nevjerojatno smiješan. Stvarajući ovu predstavu mi smo mu se smijali uživajući u svakom osviještenom trenutku postojanja na sceni, ali i izvan nje, kad bismo se vratili svojim „stvarnijim” životima.

Stoga se nadamo da će se smijati i naša publika, pa čak i ako ne dobije odgovor na pitanje iz naslova po koji su možda došli.
I kao zaključak ovom skromnom pokušaju da u ime ljubavi kažem nešto jednostavno, ponovno ću se pozvati na Konstantina Sergejeviča Stanislavskog, genija i oca svih glumačkih pedagogija koji kaže: ”Jednostavnije, lakše, više, veselije – to su prve riječi koje bi trebale stajati nad svakim kazalištem – hramom umjetnosti, ako bi kazališta to u suštini bila. Samo ljubav prema umjetnosti, ono uzvišeno i lijepo što postoji u svakom čovjeku – samo bi to trebao unositi svatko tko dolazi u kazalište kad u njega uđe, da to izlijeva iz sebe kao mlaz čiste vode koji će sprati prljavštinu cijele zgrade ako su je jučer uprljale strasti i ljudske intrige.” (Besede, Moskva, 1947.)